Masak-masak: Lepat jagung

Ni last month punya cubaan memasak. Penghujung Mei yang lalu.1st time buat lepat jagung resepi amik yg akakku Raihana bagi. Tapi lepat jagung cara moden, takde bungkus2 daun pisang pasal malas nak g beli daun pisang. Sebab takde jagung tongkol alternatifnya tukar pada jagung dalam tin aje. pakai yg whole kernel punya, bukan yang creamy yg biasa letak kat ABC tu. Hasilnya rupa tak lawa mana la..tapi rasanya best juga..yeay..dh berjaya buat lepat jagung sendiri. Tengoklarr sendiri ek. ;)







Nak resepi?? Nah..salin ler..


Resepi:

1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3 cawan santan
1 sudu kecik garam
jagung dihiris 2-3 tongkol (terpulang)
kalo ada daun pisang, layur dulu atas api dan potong kecik2..

Cara:
1. Masukkan semua bahan td skali kecuali jagung dan daun pisang...
2. Kacau adunan biar sebati dan tapis
3. Masukkan adunan td ke dalam periuk bersama jagung dan panaskan dengan api perlahan
4. Kacau sentiasa sampai adunan kental
5. Kemudian, amik 1-2 sudu dan letak atas daun pisang dan bungkus. kalau pakai bekas, letak sekadar utk mkn mcm satu bungkus la..banyak2 nnt muak nk mkn..
6. Kukus selama 15 minit dan setelah masak boleh la sejukkan dan hidang..

Senang dan simple aje. Selamat mencuba..

2 komen ditinggalkan:

a berkata...

wowee. yummy. apasal ada gambar prego kat gambar satu tu?hehe

Ida Iar berkata...

ehehe..tin prego utk carbonara..tp tak guna lg pun.kbtln 2,3 hari sebelumnya umah blackout..psg lilin kt atas tin tu. lutfi marah simpan lilin tu, katanya "bilin bday to u la..mama"..
hehe..bkn sebut lilin..tp bilin.