06 Februari, 2013

Periuk nasi pilihan??

Ini pun nak kasi citer...hahaha..poyooo aje.

Takpelah sekadar mengisi entri blog ni, asyik cerita pasal Shaklee aje kan? Nak baca lanjut pasal citer dan produk Shaklee sila2..boleh pegi ke blog saya nan satu lagi ek. Wonderful Life E-Shoppe. Banyak lagi gak tak update tuh..InsyaAllah satu2 kita buat.


Berbalik pada cerita periuk nasi pilihan.. Korang kat rumah pakai periuk cemana? Pastinya kebanyakan orang pakai yang jenis eletrik kan? Jenis mak-mak nenek yang rajin sket dan ahli keluarga tak brp ramai dan mungkin juga jenis berjimat sket..yang ni pasti jadi pilihan kan? haha...klasik youu..pakai periuk cap buaya aje. Takde fikir letrik2 bagai. Alternatif utk masak nasi time blackout juga!


Tapi saya pasti kalau jenis nan satu most of penghuni rumah di Malaysia ni pakai yang jenis ni. Memang khas buat masak nasi la. Nasi putih, nasi lemak, nasi minyak, nasi tomato dan segala macam nasi la bleh bedal masak pakai periuk gini. Nasi yang perlu bertumis bagai kita kasi tumis dulu..dah setel kita bawa masuk dalam periuk elektriknya pula dan biar sampai masak! Senang!haha. Plus periuk gini pun banyak size juga, yang kecil sesuai untuk orang bujang duk sorang baru kahwin, duk berdua. Dah beranak pinak kena la up size sket. Tapi saya prefer yang kapasiti 1.8L la senang. Walaupun masak nasi tak banyak mana pun. Adalah dalam 2 pot min sekali masak utk sekeluarga. Tapi bila big family datang, mak ayah, adik beradik, sedara mara, maka sesuaila ade periuk berkapasiti tinggi sket. Tak rugi pun beli saiz standard ni. Ade tiga style tudung periuk saya jumpa kalau periuk macam ni. Either kaca lutsinar seperti di bawah, or bertutup penuh (tak nampak nasi dalamnye) dan juga bertutup separa penuh separa kaca lutsinar. Kan? Periuk pertama lepas kahwin pastinya hadiah masa kahwin la punye. Cap Pensonic klu tak silap. Dah kojol dah selepas hampir 3 tahun+ berkhidmat...ok la kan?hehe...



 Bila dah kojol hajat hati nak cari yg camni..ade fungsi RICE & CONGEE.. maksudnye nak buat bubur nasi mudahla kan..hehe..set je tang mana nak..klu congee dia mungkin bertindak masak ala slow cooker la kut. Tapi time nak beli yang gini jumpa yang lain macam lagi best! haha..so tak jadi beli..kekeke. Yang sebiji macam bawah ni cap Tefal saiz 1.8 Liter saya tengok harga masa tu RM129.90. kalau tak silap la..Ok la kan? Tapi hati dah terpaut pada yang lagi canggih sket...Pompuan gini la..benda barang dapuSr ni cepat aje rambang mata.Hahaha...nasib gi Shopping tanpa en suami.
  

Mana yang saya berkenan tu? Haha...ni dia.. Cap Tefal juga. Beza mahal RM30 dari yang diatas. kapasiti sama 1.8L tapi function dia lagi multi..hehe. Penah pakai sebenarnya yang gini cap Supor kapasiti sama, function sama cuma harga murah sket RM139.90. Tapi sayang khidmatnya tak lama..almost setahun dah rosak litar elektronik dia kut. Cari warranty tak jumpa simpan mana...deshhhh...apa daa. Rugi kan? Tak ingatla beli tu time offer ke tidak. Tapi yang ku rembat kali ni bukan time offer la. Tapi sebab ade kupon voucher Parkson RM50+RM10..hahaha..tu yang gatal gak nak rembat. Ape function yang nampak-cam-best tuh? Quick (masak nasi biasa), Expert (masak nasi menu special), Congee (bubur), Soup, Steam, Cake (hahaha...wat masak kek pun boleh..tu yg nak rembat tu). macam la rajin sangat masak kek kan? Takpe...masak nasi hari-hari..confirm!



Kalau tgk kat parkson tu banyak gak yang style gini, tapi lagi mahal la..Tak pernah telek betul2 apela yang buat fungsinya sampai mahalnye berkali ganda lagi dari yang kubeli diatas. Tapi nampak macam best la kan?  Sape pakai yang cam gini? Best tak?


Yang di atas tu kiranya kategori periuk nasi biasalah kat umah2 skrg kan? ke ada yang pakai mcm kat bawah ni buat masak hari2? hahaha... Kenduri wehh..hihi.



 Tapi bak kata en suamiku...walau semahal mana periuk nasimu...klu tak masak hari2 takde maknanya.. Kalau masak nasi tapi jadi bubur / mentah separuh pun ape citer? hahaha...nampak benor masak nasi pun tak reti. Benda paling basic kan? Kena tau jenis beras dan sukatan air yang bersesuaian. klu tak nasi terlembik/termentah pulak jadinya.

Sementara masa periuk nasi rosak aritu..terpaksa la masak cara konvensional balik. masak atas dapur gas la tapi pakai aje periuk dlm tu. Takde periuk cap boye2 ni..hehe. Alhamdulillah semalam selamat merasmikan periuk nasi baru...hahah..tefal oh Tefal. Suka periuk2 Tefal ni. Periuk nasi pilihan korang ape?

11 komen ditinggalkan:

norruk1511 berkata...

Hi....akak baru beli tefal mcm kenwood dlm gambar atas tu. Mcm2 plan nk plan, br keluar kotak satu hari, dah missplace dia punya manual....tk hbs study lg. Nasib....

Ida_Iara berkata...

saya tak tgk manual mana pun..haha.. masak macam biasa. maybe sy punya tak secanggih akak punya la. tapi best kan ade multifunction use ni.

saya dah buat masak choc cake, bubur nasi, selain masak nasi hari2 tu la..masak specialty belum lagi.
macam nasi minyak dll tu...blum try.

kukus pun tak try lagi..sbb periuk kukus kat umah lagi besar..haha

Miss N and Mr N berkata...

google2...smpai ke blog ni.
saya guna tefal yg gambar no 2 tu.
baru je guna..so far ok. mak sy puji..ckp nasi sedap. padahal..guna beras yg sama dia masak kt rumah tetiap hari. peiuk dia mcm bnyk lapis..tu yg buatkn nasi putih pon rasa sedap.

Ida_Iara berkata...

Tq Miss N for dropping by..
Saya suka gak masak pakai periuk Tefal ni, memang rasa ok la kan pakai yg gini jenis non stick dan kualiti lapisan dia tu..sebab tu nasi pun jadi sedap!hihi.

Tanpa Nama berkata...

Slm.. ok x gn periuk ns brand tefal. Berkerak x. Sy dh byk kali tukar periuk ns. Asyik rosak je. Tp brand tefal blum prnh cuba g..

Ida_Iara berkata...

OK sangat brand Tefal bagi saya.. Body jenis non stick/coated..so masak nasi takde la smpai berkerak keras tu sgt.. dia ade gak lapisan sket klu lama sgt ltk pada Keep Warm tu tapi tak berkerak keras mcm periuk nasi biasa yg jenis non coated tu. lps masak..off je la suis.

sue berkata...

Saye ounye rice cooker cap cornell bru je rosak.. tp nk kete rosak xla.. still bole on tp mati sekerat jln.. off terus xdan masak nasinye.. saye teka mgkn sbb kami bru tukar beras guna basmathi. Mase msak die kuar bnyk buih.. mgkn da msk dlm ker.. tu yg off trus kot letrik die..n tempoh msk lame sket dr brs biasa.. saye teka jelakan.. skang msk gune cara biase pki dpr gas. Hmm ni tgh gugle nk pilih brand ape yg sesuai untuk pelbgi jns beras.. sekian.

Ida_Iara berkata...

rasanye belum rosak lagi kut rice cooker sue tu..klu masak pakai beras basmathi guna rice cooker biasa, mmg dia akan keep warm cpt (bukan off current terus kan?), tp klu pasal buih2 tu penyebab tak tau la. sbb dulu zaman sekolah penah masuk pertandingan masak, buat nasi beriani pakai beras basmathi. teacher KHB kita suh letak salotape kat suis tekan dia tu..nak suh tempoh masak lama sket..haha.

tapi klu pakai yg jenis multi function rice cooker bagus..klu nak beli baru la kan? sebab multi function rice cooker ni dah ade setting masa lain2 dh.

Utk yg tefal kita msak ni, klu nak masak beras jenis selain dari beras biasa tu... pakai function EXPERT. cth nak masak nasi minyak/beriani/or any la yg pakai beras basmathi or nak masak nasi pulut pun boleh, pakai function expert aje. nak masak nasi biasa aje pakai function QUICK.

klu nak masak bubur (selain bubur nasi) or congee(bubur nasi) pakai function yg dah sedia ade juga. even nak kukus/ reheat/ masak cake pun boleh. so far kita dah cuba sume function dah..memang puas hati la beli jenis multi function rice cooker ni klu betul2 guna pakai ni.

kedaionlinemy.com berkata...

sy masih ad priuk nasi yang klasik punya tahun 1800... mmg antik

norazizah awang nor berkata...

Saya ad jual barangan tefal dgn harga mampu milik...boleh tengok di FB saya Estin Trada Kitchenware atau wassup saya 0196660129...

Black Coffee berkata...

Apa beza 1.o liter ngan 1.8 liter ye. Besar mana tu

Video Testimoni