03 Jun, 2013

Resepi: Ketupat Sotong anak Terengganu

(✿◠‿◠) (✿◠‿◠) (✿◠‿◠)

Entri pasal masakan sikit hari ni. Gaya seorang amatur memasak..kekekeke. Nama resepi saja aje daku tambah perkataan anak Terengganu tu..sebab yang masaknya anak Terengganu jati..haha. Kenapa tetiba tulis resepi pasal sotong plak ni?? Saja..sebab sekarang musim orang bercandat sotong dah tiba. Takde idea nak makan apa dengan sotong yang dapat hasil mencandat leh try masak ketupat sotong ni juga. Sedap dan mudah aje nak buatnya. Tapi tak disarankan guna sotong yang besar lengan tu..kurang best! Amik saiz sederhana besar aje dah ok. Saiz kecil pun ok..ikut selera la.


Pernah makan Ketupat Sotong? Bagi mereka yang tinggal di Terengganu rasanya dah biasa sangat kut makan ketupat sotong ni kan? Kecuali mereka yang alah dengan seafood maybe kena tengok orang makan aje la ye.haha.. Ohh, tapi ada jugak anak Terengganu yang tak biasa makan ketupat sotong ni ye? Sotong makan, tapi ketupat sotong tak biasa makan. Hahaha..(wahai adik iparku, klu terbaca ni jangan marah ye!) Apa rasanye? Lemak-lemak santan dengan rasa sotong yang disumbat beras pulut dalamnya. Senang citer kalau tak pernah makan, tak pernah cuba..leh la try masak sekali. Boleh buat sebagai lauk tambahan untuk makan nasi, atau buat hidangan ringkas untuk minum petang pun ok juga.. Tapi sapa yang berkira dengan kalori intake, haha, pandai2 lah bajet ye berapa banyak aja nak makan.

 
 Bahan-bahan dan cara membuatnya:
Beras pulut dibasuh dan direndam seketika
Sotong saiz sederhana di cuci bersih (buang kulit bintik2 tu dan gigi kat mulutnya)
Berapa banyak sotong dan beras pulut ni bergantung pada saiz hidangan korang la, berapa besar/ kecik sotong tu yang diguna nak masak. Beras pulut isi 2/3 aje dalam bdn sotong (nanti masak dia kembang kan..) then kacip la bukaan bdn sotong tu dengan lidi pencungkil gigi ke, lidi sate ke, ape2 lidi la, make sure potong hujungnya bila dah siap cucuk, jgn bg tajam2, nnt takut masa masak, korang kacau kuahnye sampai tembus ke bdn sotong sebelah2 plak nnt..habis terburai inti beras pulutnye.

Halba sesudu teh, bawang merah dimayang halus dan halia juga.

 Sementara duk isi beras pulut dalam badan sotong, boleh la panaskan air dan masukkan 3 sekawan di atas dan bior mendidih bersama-sama.

Masukkan sotong yang dah siap diisi beras pulut tadi dan masak la dalam 15 minit, bergantung pada nak masak beras pulut kat dalamnya la.
Sekotak kecil santan untuk dimasuk kemudian nanti
 Agak2 dah kembang elok beras pulut tu (sotong korang mula nmpk gemuk dan membuncit - ketupat pulut dah kembang dalam tu) masukkan sekotak santan segera (klu nk santan segar pun boleh) dan kacau sentiasa dlm api sederhana sampai mendidih. Dah mendidih boleh stop kacau kuahnya..Masukkan garam gula secukup rasa korang la, nak bior rasa lemak2 santan tu kan?

Dah masuk santan, kacau sampai ia mendidih, pastu masuk garam gula secukup rasa


Taraaa...Ketupat sotong sedia untuk dinikmati. Senang aje nak masaknya kan?

Daku sungguh menggemari ketupat sotong ni dek kerana simple, mudah dimasak dan bahannya tak renyah nak dapat. Tambahan ada halba (fenugreek) ni pun boleh jadi milk booster jugak ni..haha. Plus santan yang berkrim..berapa la kalori makanan ni ye nak2 kalau hirup kuah banyak2. Tapi saya tak kisah..kalau takut kolestrol tinggi sebab sotong+santan tu, lepas makan amik Omega Guard atau Lecithin dan juga Phytocol ST..hihi. Bantu merendahkan kadar kolestrol anda balik.Nak order produk2 tu boleh contact saya ok!

Apapun selamat menjamu selera kalau dah cuba buat ni.

**Ketupat sotong saya masak versi tak manis. Cukup2 lemak aje rasanya. Sesetengah tempat di Terengganu maybe lain versi masakannya. Ada yang suka tambah gula nisan (gula melaka) so kaler kuahnye lebih gelap dan kuah lebih likat serta rasa yang manis. Mostly resepi orang yg asal Kelantan yang suka masak manis-manis camni. Terpulang pada citarasa masing2 aje. **

9 komen ditinggalkan:

ar-raihan berkata...

haha..senang kan dapat buat sendiri jer...nnt lenkali kalo aku skeluarga g kuantan nakla merasa hok mu buat pulak...

efa fairuz berkata...

aku suka tengok ketupat sotong mu buat ni noly..kuah putih.. aku geli tgk org buat jadi kuah hitam.. turun dakwat sotong tu.. rasa mcm unhygenic..huhu..

efa fairuz berkata...

nanti nak buat ni.. hasben aku dah buat bunyi nak makan menda ni.. dah terbau bau wangi kuah sotong tu tgk gamba kat blog ni.. hehehe.. tq for the recipe

Ida_Iara berkata...

Yeahh..resepi sangat mudah nak buat. Ni buat lepas balik Kuantan..kali ketiga makan in a week..kat umah mu Na, kat umah mak, pastu masak sdri kat umah sdri..haha.makan wat lauk nasi aje mlmnye..kekeke..duk lepas perasaan makan sotong aje masa tu.

Efa, kasi cuci bersih sotong barulah tak hitam..haha..Memang sedap makan anak beranak petang2 ni. Resepi mmg simple bangat. Tak jadi gak tak tau la.hihi.

Shazmie Nadziri berkata...

salam perkenalan. info yang menarik dan peringatan yang berguna untuk menjalani kehidupan. terima kasih kak.

jika tidak keberatan, jemput like page saya:

https://www.facebook.com/MudaBertenagaCeria?fref=ts

dan juga blog:

http://mudabertenaga.blogspot.com

Rozita berkata...

pernah mkn kat terengganu dulu... tapi diorg bubuh gula... aduhai.. nak telan pun rasa nak termuntah..

Ida_Iara berkata...

Bubuh gula sampai manis sangat ke? saya letak juga gula..tapi mcm kita masak biasa la..secubit secukup rasa aje. Saya tak pernah lak makan yg manis2 sgt..hehe. lemak2 masin gtu ade la. kak Ita makan kat mana tu agaknye ye?

Tanpa Nama berkata...

Hitam krn guna guna melaka, putih krn guna gula pasir. Bkn krn dakwat ketupat sotong jdi hitam. Mmg dakwat perlu buang untk msk ketupat sotong

zainab Zainabrahman berkata...

Nk try la...simple jer.. Nmpk sedap resepi akak ni..

Video Testimoni